• +31 (0)6 22 999 034
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is het morgen soar-baar?

In deze blogpost neem ik je mee hoe ik de voorspellingen bijhoud, tot op de dag van het soaren zelf, en welke websites en apps ik daarvoor gebruik. Vanzelfsprekend zijn er vele andere sites en apps die je uitstekende informatie kunnen geven. Ik ben geenszins van mening dat de onderstaande lijst ‘beter’ is dan een andere set aan bronnen. Wel is mijn advies om een min of meer vaste lijst aan bronnen te raadplegen. Zo leer je door de tijd heen wat het in werkelijkheid kan betekenen als een bepaalde site een bepaalde voorspelling doet. Bovendien, meer data levert over het algemeen niet een betere beslissingen op – in tegendeel, het kan je juist verlammen in je keuze om wel of niet naar het strand te gaan.

3-7 dagen van tevoren

Windfinder forecast 600x408

Met de lange termijn voorspelling houd ik het weer voor de komende 3 tot 7 dagen in de gaten. Heel veel verder vooruitkijken heeft geen zin, en zelfs deze periode geeft slechts een globaal beeld. Normaliter begin ik bij de normale forecast van Windfinder voor een of meerdere locaties. De normale forecast van Windfinder geeft helder en overzichtelijk het weer- en windbeeld van de komende paar dagen voor een bepaalde locatie. 

Windy forecast 600x432

Alhoewel ook Windfinder een kaartfunctie heeft, gebruik ik voor een goed geografisch beeld Windy. Windy geeft hele aantrekkelijke visuele weergaven van de voorspellingen. Je ziet niet alleen de verwachting voor een bepaalde spot, maar geeft je ook inzicht in de weersystemen. Het geeft je ook een goed beeld voor andere spots waar je in eerste instantie misschien nog niet aan had gedacht. Windy heeft ontzettend veel functionaliteit en naast een mooie website ook hele goede apps voor IOS en Android.

Als ik het idee heb dat het weer sterk beïnvloed wordt door bepaalde frontpassages kijk op de MET Office bij de Surface Pressure Charts. Alhoewel frontpassages wel wat kunnen verschuiven in de tijd, dát ze passeren is vaak wel een gegeven en kun je rekening mee houden.

METOffice Surface Pressure 600x396

 

1-3 dagen van tevoren

Het doorrekenen van weervoorspellingen kost ontzettend veel rekenkracht. Om soms wel tot 240 uur in de toekomst te kunnen voorspellen wordt een bepaald model gebruikt (meestal het GFS-model) met een behoorlijk groot raster – zie onder voor meer informatie over de rekenmodellen. Nadeel van dit soort modellen is dat ze niet heel accuraat zijn. De meer nauwkeurige modellen kunnen meestal slechts de voorspellingen doorrekenen voor de komende 24-72 uur.

Van 1-3 dagen van tevoren schakel ik over op de Superforcast van Windfinder in combinatie met de ‘spot’-forecast van Windy. De Windfinder Superforecast is alleen in de betaalde versies van de app op IOS of Andoid beschikbaar.

Windy forecast detail 600x556

De Superforcast van Windfinder is gebaseerd op een aangepast GFS-model. Bij Windy kun je zelfs kiezen (en vergelijken) tussen een aantal verschillende modellen! Onthoud, probeer door de tijd heen ook een ‘feeling’ te krijgen welk forecastmodel (in combinatie met de locatie) de meest accurate voorspellingen geeft.

Op de dag zelf

Het is me overkomen hoor: alles zag er prima uit; windsnelheid en richting goed en ik naar het strand. Maar helaas, regen. Dus, op de dag zelf vergeet ik nooit meer buienradar.nl of buienalarm.nl te controleren.

Buienalarm 600x982

Zowel het KNMI als Rijkswaterstaat hebben verspreid door het land weerstations staan die de actuele condities meten. Veel van deze data kan iedereen opvragen bij het KNMI of RWS. Sites zoals Kitehigh proberen deze data visueel aantrekkelijk weer te geven.

Kitehigh 600x269

Het Harmoniemodel van het KMNI geeft voor de dag zelf een goede betrouwbare voorspelling. Iedereen kan deze opvragen bij het KNMI, maar een hele mooie app is de Soarcast App. Helaas is deze app alleen voor Android en zullen de IOS-gebruikers het met de website soarcast.nl moeten doen.

Android Soarcast

Het briljante idee van deze app is dat je enerzijds de voorspelling voor vandaag ziet (windsnelheid en richting) en anderzijds tegelijkertijd de actuele windsnelheid en richting! Zo kun je gedurende de dag goed zien of de voorspelling voor- of achterloopt en krijg je snel inzicht in de actuele windcondities.

Samenvattend

3-7 dagen van tevoren

  • Windfinder normale forecast om beeld te krijgen van de voorspellingen voor een bepaalde spot
  • Windy.com om goed inzicht te krijgen in de weersystemen die e.e.a. beïnvloeden en kijken naar alternatieve spots
  • Met Office Surface Pressure Charts om frontpassages te begrijpen.

1-3 dagen van tevoren

Op de dag zelf

Rekenmodellen

Forecastmodels 400x258Rekenmodellen (forecast models) zijn de basis van de weersvoorspellingen. Er zijn wereldwijd een aantal gangbare rekenmodellen in gebruik en deze worden vervolgens geïmplementeerd door een aanbieder (zoals de Deutscher Wetterdienst of Meteoblue). Dat kan verklaren dat de voorspelling van de ene aanbieder afwijkt van de andere, ondanks dat ze hetzelfde rekenmodel gebruiken. Tijdens de implementatie en het doorrekenen kan iedere aanbieder zijn eigen ‘kennis’ toevoegen aan het model middels parameters.

 

Een aantal veelgebruikte rekenmodellen:

  • GFS 22-27km - Basic free model provided by National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) with not so good resolution. Compared to other models GFS can fail in mountain areas, and by forecasting clouds and precipitation. Updates 4 times per day and offers forecast for 10 days. GFS model covers the entire world. Since the model is free, majority of weather applications use GFS.
  • ECMWF 9km - Very accurate model provided by the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Clear winner compared to other forecast models. Since the model is commercial, only a few companies in the World offer it.
  • WRF 9km - The Weather Research and Forecasting (WRF) Model is a next-generation mesoscale numerical weather prediction system designed to serve both operational forecasting and atmospheric research needs. It is an evolutionary successor to the MM5 model. Forecast based on WRF model with 9 km resolution. Updates 4 times per day and offers forecast for 78 hours.
  • ICON-EU 7km - High resolution model developed and operated by German DWD. Updates 8 times per day and offers forecast for 78 hours (00,06,12,18 UTC runs) or 30 hours (03,09,15,21 UTC runs). One of the most modern forecast models delivering very good results in Europe.
  • NEMS 4-12km - Very accurate model developed by NOAA but improved and computed by Swiss Meteoblue. Excels in all parameters especially in Alpine areas.
  • Harmonie 2.5KM – Short term forecast model of the Dutch KMNI.

KMNI Harmonie

Bekijk de volgende info-graphic van het KNMI over weermodellen of download de pdf (2.6MB):

NL KNMI weer en klimaatmodel Web 1200 x 850

 

 


Paraworks Academy Editions is een 'blog'-style reeks met onderwerpen zoals "Hoe leer ik soaren", "Welk materiaal heb ik nodig?", en "Waneer is het soarbaar".