• +31 (0)6 22 999 034
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik wil leren soaren!

De opleidingsfilosofie van Paraworks berust op drie pilaren:

 1. Veiligheid - Soaren, als onderdeel van het schermvliegen, valt onder de hoog risico sporten. Door gebruik te maken van het juiste materiaal, correcte technieken en een goed begrip van de potentiële gevaren, kun je de risico's goed onder controle krijgen.
 2. Zelfstandigheid - Het uiteindelijke doel is dat je zelfstandig vliegt, met maximaal plezier! Het heeft weinig zin als ik je met vallen en opstaan de lucht in weet te krijgen zonder dat je goed weet wat je moet doen en vooral, wat je niet moet doen.
 3. Hoog niveau - Door de technieken, zowel op de grond als in de lucht, goed te beheersen, vlieg je niet alleen met vertrouwen, maar ook veilig en bewust.

Paraworks Trinity Rosette

Goed leren soaren gebeurt in drie verschillende fases. Deze fases kunnen in elkaar overlopen, en soms ga je terug naar een bepaalde fase om je vaardigheden aan te scherpen en uit te breiden.

Fase 1 - Groundhandling en schermcontrole

Groundhandling en schermcontrole leer je op de grond. Voordat je gaat vliegen is het belangrijk dat je volledige controle hebt over je glider, dat je weet hoe je je scherm moet opzetten onder diverse omstandigheden, dat je het zandvrij kan maken, dat je je kunt verplaatsen met je scherm.

Deze technieken zijn ontzettend belangrijk om er voor te zorgen dat je niet per ongeluk wordt meegesleurd door de wind, of erger nog, dat je niet per ongeluk gaat vliegen als je er nog niet klaar voor bent. Het is belangrijk is om voldoende tijd te stoppen in deze fase - en regelmatig terug te keren naar deze fase. De energie die je stopt in je schermcontrole en groundhandling betaalt zich ruimschoots terug in het vliegen, zowel aan het duin in Nederland als ook in de bergen of aan de lier.

Fase 2 - Starten om te vliegen
Fase 3 - Soaren!

Neem contact op voor meer informatie!

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stuur je vraag via het contact formulier of stuur een mail naar info@paraworks.nl. Bellen (+31 (0)6 22 999 034) mag natuurlijk ook altijd!

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Soar Cursus

De Soar Cursus is je one-stop-shop op weg naar je schermvliegbrevet 2 met hoofdaantekening Soaren. 

In de Soar Cursus zitten de volgende modules: 

 • 5 x 2 uur 1:1 Groundhandling Instructie
 • 5 Opleidingsdagen
 • Tandem Instructie vlucht van 30 min
 • Theorieboek "Vrij Vliegen" door Bastienne Wentzel
 • Soar specfieke theorieles ondersteund door e-learning
 • Proficiency Check en bij slagen luchtwaardigheidsverklaring

Met de Soar Cursus bespaar je 25% en betaal je €699,00 (incl. BTW). Heb je meer opleiding nodig dan kun je tot één jaar na de start van de cursus losse modules Groundhandling Instructie, Opleidingsdagen of de Proficiency Check met 10% korting aanschaffen.

Tijdens de Soar Cursus maak je gebruik van hoogwaardig opleidingsmateriaal, en heb je de mogelijkheid om diverse soar schermen en harnassen zelf uit te proberen.

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Soar Cursus Fast Track (FT)

De Soar Cursus Fast Track (FT) is voor gebrevetteerde berg- of lier-piloten. Ook al heb je veel vliegervaring, soaren is een volwaardig onderdeel van het schermvliegen, waarbij je begeleiding en instructie nodig hebt. 

In de Soar Cursus FT zitten de volgende modules: 

 • 4 x 2 uur 1:1 Groundhandling Instructie
 • 3 Opleidingsdagen
 • Tandem Instructie vlucht van 30 min
 • Soar specfieke theorieles ondersteund door e-learning
 • Proficiency Check en bij slagen luchtwaardigheidsverklaring

Met de Soar Cursus FT bespaar je 25% en betaal je €599,00 (incl. BTW). Heb je meer opleiding nodig dan kun je tot één jaar na de start van de cursus losse modules Groundhandling Instructie, Begeleidingsdagen of de Proficiency Check met 10% korting aanschaffen.

Tijdens de Soar Cursus FT maak je gebruik van hoogwaardig opleidingsmateriaal, en heb je de mogelijkheid om diverse soar schermen en harnassen zelf uit te proberen.

Losse Modules

Wil je alleen Groundhandling Instructie of bijvoorbeeld een Opleidingsdag, of wil je extra opleiding of begeleiding? Paraworks biedt ook losse modules aan.

Groundhandling Instructie

Intensieve 1:1 Groundhandling Instructie van 2 uur, waarbij we de instructie afstemmen op jouw niveau. We trainen met materiaal van Paraworks, maar je kunt ook je eigen materiaal meenemen.

 

Opleidingsdagen

Onder begeleiding van een Soar Instructeur maak je je eerste vluchten aan het duin. Je kunt zelfstandig goed groundhandlen en je bent toe aan vliegen.

 

Tandem (instructie) vlucht

Ervaar zelf het soaren aan het duin tijdens een Tandem (instructie) vlucht! Tijdens de tandemvlucht krijg je de mogelijkheid om zelf te sturen en direct feedback te ontvangen.

 

Proficiency Check

Sluit je opleiding af met een Proficiency Check. Een Soar Instructeur beoordeelt jouw kunnen op 4 kritische elementen. Slaag je dan ontvang je je luchtwaardigheidsverklaring.

 

KNVvL en het Soar Brevet

Paraworks Brevet KNVvL

Binnen het brevetten-stelsel, dat wordt beheerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, afdeling Schermvliegen (KNVvL) is de startmethode Soaren erkend als een volwaardig en zelfstandige startmethode, gelijk aan Lier of Berg. Anders dan bij Lier of Berg, kent het Soaren echter geen brevet 3. Bovendien is het Soar brevet alleen geldig in Nederland. Heb je echter je Soar brevet dan zijn er aantrekkelijke reductie regelingen voor het behalen van je Lier of Berg brevet.

Met je Luchtwaardigheidsverklaring Soaren, die je kunt behalen met de Proficiency Check, en een geldig theorie certificaat kun je bij de KNVvL een Schermvliegbewijs 2 met startmethode Soaren aavragen.

Ben je reeds in het bezit van een Schermvliegbewijs 2 of 3 met startmethode Berg dan kun je de startmethode Soaren ten allen tijden laten bijschrijven zonder een luchtwaardigheidsverklaring Soaren. We raden echter iedere toekomstige soarder aan om voldoende opleiding en begeleiding te organiseren alvorens zelfstandig te gaan vliegen. Soaren is een volwaardig en zelfstandig onderdeel van het schermvliegen en kent naast de gevaren van het schermvliegen ook een aantal specifieke aandachtspunten en vaardigheden. Meer informatie over de KNVvL en het brevetten-stelsel vind je op de website van de KNVvL.

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Paraworks

Adventure - Soaring - Groundhandling

Paraworks Paraglidingschool
Haringvliet 44
2134 XB  HOOFDDORP

+31 (0)6 22 999 034
info@paraworks.nl

KvK: 63366169
BTW: NL855206263B01
Bank: NL48 INGB 0006 6104 82

Algemene Voorwaarden

Stuur een bericht!