• +31 (0)6 22 999 034
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parafix - PorosityCheck

Een paraglider is opgebouwd uit een aantal cruciale onderdelen. De meest in het oog springende daarvan zijn de lijnen en de glider zelf; met name de stof waarvan de glider gemaakt is.

De porositeit van het doek is een belangrijke graadmeter voor de staat van je glider. Het doek met zijn coating is gemaakt om een zo laag mogelijke luchtdoorlatendheid (porositeit) te hebben, zonder afbruuk te doen aan de andere eigenschappen die we graag willen voor het doek.

Een slechte glider, dat wil zeggen, een hoge porositeit, kan zich uiten in slecht opzet-gedrag, slechte performance en hogere stallsnelheid. Bovendien zijn hoge poroseit en scheursterkte van je glider gekoppeld. Een glider met een hoge porositeit is ronduit gevaarlijk om te vliegen!

De porositeit en scheursterkte zijn goed te controleren met behulp van een bettsometer (scheursterkte-meter) en een porositeitsmeter.

€ 25,00 - Direct bestellen in de webshop

Parafix

Get it measured!

Parafix

Get it measured!

PorosityCheck uitgelegd

Tijdens de PorosityCheck voeren we een aantal porositeitsmetingen uit op diverse plaatsen van het boven- en onderdoek. Bij een gebruikte glider verwacht je typisch een hogere porositeit in het midden van je glider in het bovendoek.

De meting wordt uitgevoerd met een gekalibreerde porositeitsmeter. In zijn meest eenvoudige vorm werkt deze meter door een bepaalde hoeveelheid lucht (normaliter 250 dm3) door een bepaalde oppervlakte van het doek te 'zuigen'. De tijd die hiervoor nodig is, is een maatstaf voor de porositeit.

Bovendien meten we, als daar aanleiding toe is, ook de scheursterkte met een bettsometer. Middels een kleine naald wordt met de bettsometer de scheursterkte van het doek bepaald.

UV licht, vocht, chemicaliën en schuren zijn de belangrijkste factoren voor het meer poreus worden of lagere scheursterkte van je scherm. 

Na afloop ontvang je een gedetailleerde rapportage van de meetresultaten, met daarineen duidelijk advies mocht de porositeit of scheursterkte kritische waarden bereiken.

Exacte meting

Exacte meting middels een gekalibreerde porositeit- en bettsometer.

Ruime ervaring

Ruime ervaring met een groot aantal merken en typen schermen.

Advies bij kritische gevallen

Advies wanneer de porositeit of scheursterkte een kritische grens bereiken.

Snelle 'turn-around'

De PorosityCheck kan binnen 24 uur worden uitgevoerd.

Gedetailleerde rapportage

Je ontvangt een gedetailleerd rapportage van de meting inclusief advies.

PorosityCheck

Get it measured!

Bestel nu in de webshop en maak een afspraak om je paraglider te laten controleren. De kosten zijn inclusief rapportage, en exclusief eventuele verzendkosten.

fabrica_004.jpg

Paraglider Doek

Een moderne paraglider heeft een bijna onmogelijke wensenlijst voor de karakteristieken van het doek. Het doek van de paraglider moet onder andere:

  • bestand zijn tegen scheuren
  • niet rekken
  • licht zijn
  • niet poreus zijn
  • flexibel zijn
  • bestand zijn tegen herhaaldelijk vouwen
Fabrikanten van paragliderdoek zijn continue op zoek om een juiste belans te vinden tussen de eisen die gesteld worden. En dat is niet makkelijk omdat het veranderen van de ene eigenschap leidt tot vaak negatieve effecten op een andere. Zo kan een fabrikant een doek maken dat ontzettend sheurvast is, maar dat vertaalt zich wellicht door een een te groot gewicht.

Uit ervaring weten we dat voor de paraglider, de belangrijste factoren die de de kwaliteit van het doek bepalen UV licht en vocht zijn. Natuurlijk is mechanische schade (scheuren, wrijven) en chemische schade (gebruik verkeerdes choonmaakmiddelen) van invloed, maar zouden we goed moeten kunnen controleren. Licht en vocht zijn helaas onherroepelijk verbonden met het buiten zijn en zullen dus over tijd een invloed hebben op het doek. Porcher, een van de grote fabrikanten van paraglider doek, heeft een mooie infogram hoe je correct met je scherm moet omgaan. Je vindt deze hier.

Paraworks Parafix

Professioneel paraglider onderhoud

Paraworks Parafix

Professioneel paraglider onderhoud

Paraworks Paraglidingschool
Haringvliet 44
2134 XB  HOOFDDORP

+31 (0)6 22 999 034
info@paraworks.nl

KvK: 63366169
BTW: NL855206263B01
Bank: NL48 INGB 0006 6104 82

Algemene Voorwaarden

SiteLock
ssl-logo-small.png

Stuur een bericht!