Adventure

 

Tijdens de Adventure weken bezoek je samen met Paraworks de mooiste soar locaties van Europa zoals Dune du Pyla in Frankrijk, Nazaré in Portugal of Matalascañas in Zuid Spanje.

 

In deze vlieggebieden is er meestal sprake van een zeer voorspelbare “sea-breeze”. Doordat het land opwarmt en koele lucht aanzuigt vanaf zee ontstaan in de loop van de ochtend ideale condities waarop je vaak tot zonsondergang kunt soaren.

 

Vanuit het 'base-camp' wandel je 's ochtends op je gemak naar het strand. Als vliegoutfit volstaat een korte broek, T-shirt en een paar teenslippers.

Tijdens de Adventure weken geven we veel aandacht aan het groundhandlen. De technieken die je leert tijdens de instructie zijn van essentieel belang om goed en veilig te kunnen soaren.

 

In overleg met de groep plannen we elke dag een aantal uur groundhandling instructie.

 

De rest van de dag kun je vrij besteden aan vliegen, groundhandling oefeningen, zwemmen of gewoon een leuk uitstapje met je gezin. Het materiaal en de mensen van Paraworks staan de hele week tot je beschikking om jou een zo leuke en leerzame mogelijke vakantie te bezorgen.

 

Voor een actuele planning van de Adventure weken kijk je in de Paraworks Agenda. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Registreer je voor de mailing lijst!

Roadtrip

 

Paraworks  organiseert korte Roadtrips van 1 of meerdere dagen naar aantrekkelijke soarplekken in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

 

Op slechts een uurtje rijden vanaf Utrecht zijn er al verschillende mooie soarplekken in Zuid- en Noord-Holland. Maar ook in Zeeland ligt een prachtig vlieggebied waar we met heel veel verschillende windrichtingen kunnen vliegen.

 

Iets verder van huis maar nog steeds binnen een uur of 3 bereikbaar vinden we mooie vliegplekken in België en Frankrijk, zoals de indrukwekkende kliffen bij Calais.

Afhankelijk van het weer en de locatie gaan we ontspannen "cruisen" op hoogte langs kilometers lange duinen of kun je de thrills ervaren van het vliegen met razendsnelle mini-wings op enkele meters boven het zand.

 

Afhankelijk van de samenstelling en de wensen van de groep leer je tijdens de groundhandling training de benodigde technieken en de fijne kneepjes van het soaren. De rest van de tijd kun je het geleerde in de praktijk brengen en vrij vliegen.

 

Registreer je bij Paraworks en we houden je op de hoogte van alle Roadtrips.

Adventure Programma 2017

Belangrijkste informatie:

 

 • Geen open inschrijving.
 • Alleen voor gebrevetteerde en ervaren piloten.
 • Alle reiskosten, kosten voor eten en drinken, en de kosten voor kabelbaan en lokaal transport zijn voor eigen rekening.

STUBAI CUP – WOENSDAG 8 MAART – ZONDAG 12 MAART 2017

Op woensdag 8 maart vertrekken we naar het Stubaital in Oostenrijk om deel te nemen aan de Stubai Cup! Aan dit grootse 'testival' zullen ook dit jaar weer alle grote merken deelnemen.

Door de handige ligging van het festival terrein ten opzichte van de lift, start en landing is het mogelijk om heel veel vleugels uit te testen.

Al in 1998 werd de eerste Stubai Cup gehouden en sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals om het paragliding seizoen te openen.

Met een klein gezelschap reizen we per auto naar Oostenrijk om daar de nieuwe vleugels van o.a. U-Turn en Little Cloud te testen, maar ook de ontwikkelingen van de andere A merken zoals Ozone, Swing, SkyWalk en Nova te proberen.

Chamonix 2017 - Para-alpinisme met PedroVerticalo en Paraworks

CHAMONIX MONT BLANC – VRIJDAG 07 APRIL – DINSDAG 11 APRIL 2017

Para-alpinisme! Waar kan dat beter dan rondom Chamonix? Een kabelbaan brengt ons naar 3800 meter hoogte en daar stappen we, gezekerd aan een touw, met pickel en stijgijzers, een duizelingwekkend mooie graat op. We dalen een stukje af naar besneeuwde startplaatsen als Aiguille du Midi en Les Grands Montets. De lucht is ijl maar de start valt reuze mee. We vliegen over het immense Mer de Glace en landen uiteindelijk, na 2500 hoogtemeters afdalen, in het fraaie stadje Chamonix.

Droom jij ook van dit soort spectaculaire tochten en vluchten? Stop dromen en ga mee naar Chamonix met Paraworks en Pedro Verticalo!

Voor wie?

 • Je houdt van vliegen, sneeuw en bergen.
 • Je kunt zelfstandig starten en landen.
 • Heb je nog geen brevet? Geen probleem, er gaat een KNVvL instructeur mee.
 • Je hebt een redelijke conditie, maar een alpinist of marathonloper hoef je niet te zijn.
 • Ben je een ervaren klimmer en/of skiër? Hartstikke mooi, dan kun je geweldige dingen doen deze trip.
 • Heb je geen of weinig ervaring met klimmen of skiën? Geen probleem, het veelzijdige instructieteam brengt je de beginselen bij.

Wat gaan we doen?

Het alpinismeparadijs Chamonix biedt veel mogelijkheden. Afhankelijk van het weer zullen we keuzes maken uit onder andere de volgende activiteiten:

 • Vliegen vanaf de meest spectaculaire plekken in Europa.
 • Hike & Fly.
 • Basis bergsporttraining voor degenen met weinig of geen klimervaring.
 • Gletsjertochten, ijsklimmen of leren ijsklimmen.
 • Tourskiën over Mer de Glace voor de ervaren skiërs, skiles voor de beginners.

Door wie?

 • Peter Blokker - NKBV gecertificeerd berginstructeur. Peter kent Chamonix en het Mont Blanc massief op z’n duimpje. Peter beschikt over de Nederlandse én Franse certificaten om toertochten rond de Mont Blanc en over Mer de Glace te begeleiden.
 • Erwin Voogt - KNVvL gecertificeerd paraglidinginstructeur. Erwin heeft gereisd in meer dan 60 landen en heeft maanden doorgebracht in de Himalaya en Karakoram. Blijkt je rugzak te zwaar tijdens het lopen, dan kun je altijd een kilootje kwijt bij Erwin.
 • Martijn Geurts - Oprichter en eigenaar van de jongste KNVvL paraglidingschool: Paraworks. Martijn is koning van de miniwings en voormalig zeilinstructeur. Starten bij lastige windcondities leer je van Martijn.

Programma

We verzamelen vrijdagavond 7 april in ons verblijf in Chamonix. Je kunt daarvoor vrijdag de goedkope Easyjet-vlucht naar Genève nemen en vervolgens de shuttlebus naar Chamonix. Uiteraard kun je ook met de auto komen of carpoolen.

Zaterdag tot en met dinsdag is het para-alpinisme programma: vliegen, klimmen of skiën afhankelijk van de condities. Er wordt op maat gesneden kliminstructie gegeven en we geven presentaties over de effecten van hoogte en over veiligheid in de bergen. Waar nodig helpen we je bij de start, landing en in de lucht. Gaan we skiën, maar heb je dit nog nooit gedaan, dan krijg je van ons skiles.

Dinsdagavond 11 april eindigt het programma. De Easyjet-vlucht terug naar Amsterdam vertrekt om 20:55 vanaf Genève.

Inclusief en exclusief

Wij zorgen voor het verblijf in een chalet in Chamonix, dichtbij de liften. Tevens zorgen we voor de klimuitrustingen.

Het eten regelen we ter plekke evenals de kosten daarvan. Ook wordt de skipas ter plekke gekocht. Wat voor een pas we kopen hangt af van het weer. Gaan we skiën, dan worden ski’s gehuurd.

Je neemt zelf een vlieguitrusting mee. Let op: deelnemers zonder brevet mogen alleen met EN-A of EN-B schermen vliegen. Houd er rekening mee dat je met je uitrusting een stuk moet kunnen lopen over smalle, besneeuwde paadjes. Met een omkeerharnas gaat dat veelal prima, maar met een massieve pakzak waarschijnlijk niet. Je kunt bij ons een lichtgewicht harnas en scherm huren – ook geschikt voor ongebrevetteerden.

reserveer nu

Belangrijkste informatie:

 

 • Kosten: € 450,00 (Incl. BTW en incl. accommodatie). Paraworks verzorgt de organisatie, en stelt klimtechnisch materiaal ter beschikking zoals pickels, stijgijzers, klimgordel, helm en touw.
 • Verblijfkosten voor vier nachten in de luxe villa inbegegrepen.
 • Groepsgrootte voor deze exclusieve para-alpinisme tocht: 8-10 deelnemers en 3 begeleiding.
 • Vervoer naar Chamonix kan per auto, carpoolen onderling te regelen door de deelnemers. Ook kan je voordelig naar Genève vliegen met Easyjet en met een pendeldienst naar Chamonix rijden.
 • Alle reiskosten, kosten voor eten en drinken, en de kosten voor kabelbaan-transport zijn voor eigen rekening.

ANDELSBUCH OOSTENRIJK – MEI 2017

In samenwerking met Action Air Sports biedt Paraworks de mogelijkheid om een opleiding te volgen voor het behalen van je B1, B2 en B3 bergbrevet. Op verzoek van vele soarders hebben we de mogelijkheid gevonden om samen met Action Air Sports deze opleiding te verzorgen. Ben je een soarder dan maken we juist gebruik van wat je al weet en kunt om zo snel, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en veiligheid, je opleiding tot bergpiloot vorm te geven.

Bij Andelsbuch tref je een voor paragliders gunstige vliegstek aan met een flink potentieel voor de opleiding van piloten van diverse niveaus. Het vlieggebied wordt gevormd door een bergrug van meerdere kilometers, met ondermeer de berg ‘Niedere’ en is gesitueerd ten zuidoosten van de Bodensee. Meestal komt de wind vanaf dat meer en zorgt dan voor een goede startwind. Bovendien creëert de wind prima soaringcondities voor de piloten met meer ervaring. Komt de wind uit zuidelijke richtingen, dan vliegen we op de vliegstek aan de andere kant van de berg en landen in het dorpje Bezau.

Omhoog ga je met de lift; bij Andelsbuch met twee stoeltjesliften en bij Bezau met een cabine. Je kunt dus na je landing bijna helemaal zelf bepalen hoe snel je weer omhoog gaat. Vanaf het bergstation is het nog circa 10 minuten omhoog lopen naar de startplek. De startplekken zijn allemaal makkelijk en eigenen zich prima om aan je starttechniek te werken. Bij het landingsterrein gelden enkele ‘local rules’, maar de velden zijn ruim en leveren weinig problemen op. Door het hoogteverschil van 950 meter maak je altijd een mooie lange vlucht, waardoor er ook voldoende tijd is om aan brevettaken te werken, of om gewoonweg even te genieten van je vlucht.

Bij Andelsbuch heb je op de start een restaurantje waar je onder het genot van het mooie uitzicht lekker even wat kunt gaan eten of drinken. Is de inwendige mens weer tevreden, dan is het uitpakken en vliegen maar! De landing is pal naast het dalstation van de stoeltjeslift. Ook daar is een ‘theehut’ te vinden.

We hebben meestal de beschikking over een oefenhelling. In overleg met het instructieteam kunnen alle piloten op de eerste dag daarvan gebruik maken. Dat kan zijn omdat sommige piloten wat ‘roestig’ zijn doordat ze al een tijd niet gevlogen hebben, maar ook piloten die hun starttechniek willen verbeteren kunnen de oefenhelling benutten om zich te perfectioneren.

Doorgaans heersen er rustigere omstandigheden in de lucht dan bij veel andere vliegstekken in de Alpen. De thermiek is gemiddeld gezien milder en er is normaal gesproken ook geen hard dalwindsysteem. Door dat gunstige karakter is deze vlieglocatie behoorlijk populair en kan het (vooral in het weekend) ook wel eens druk zijn vlak bij en boven de berg. Tijdens de cursusweek zul je leren hoe je prima samen met andere paragliders gebruik kunt maken van het luchtruim. Aandacht wordt besteed aan de ‘rules of the air’, maar ook tips en trucs komen aan bod.

Piloten met meer ervaring (ongeveer B2-niveau) kunnen gebruik maken van de doorgaans betrouwbare thermische/dynamische wind vanaf het begin van de middag. Duurvluchten worden hierdoor een stuk makkelijker te realiseren.

Tevens kunnen deze gevorderde piloten gaan werken aan de techniek voor het toplanden. Het is werkelijk heerlijk om na een tijd gevlogen te hebben, weer boven bij de startplek te kunnen landen om even bij te komen en dan later weer te starten voor een volgende vlucht.

We verblijven in vakantiewoningen en in Bezau is ook een camping. ’s Avonds gaan we met de liefhebbers meestal samen uit eten in één van de typisch Oostenrijkse restaurantjes. Bij veel vakantiewoningen, pensions en hotels krijg je bij minimaal 3 overnachtingen de Bregenzerwald Gäste-Card. Met die kaart kunnen paragliders vanaf 1 mei elke dag één maal gratis met de lift naar boven en niet vliegende mede-reizigers kunnen onbeperkt gebruik maken van bussen, liften en zwembaden in de aangesloten gemeenten.

reserveer nu

Belangrijkste informatie:

 

 • Kosten 1 week: € 340,-, kosten 2 weken: € 612,- (20% korting op de 2e week). Huur vlieguitrusting per week: € 310,-.
 • Startniveau: Soarervaring / B1
 • Data week 18: 30 april t/m 5 mei 2017. Data week 19: 7 mei t/m 12 mei 2017
 • Uiterste inschrijfdatum: 15 april 2017
 • Inclusief: Begeleiding door KNVvL instructeur. Exclusief: Vliegstekbijdrage (€ 20,- per week), reis- & verblijfkosten, liften, lokaal transport

VLORË, ALBANIË. VRIJDAG 2 JUNI – WOENSDAG 7 JUNI 2017

Een exotisch vliegavontuur in Europa, het kan in Albanië! Ooit een gesloten communistisch enigma, nu een onbekend paradijs aan de Middellandse Zee.

Een land met authentieke stadjes en landschappen waar de zuilen van McDonalds nog niet alom vertegenwoordigd zijn. Er is veel te zien en te ontdekken, maar bovenal: je kunt er fantastisch vliegen. De bergketens parallel aan de kust zorgen voor starten en vliegen in stabiele dynamische stijgwind. Landen kan gewoon op het strand voor het hotel.

Het programma loopt van vrijdag 2 juni tot en met woensdag 7 juni. Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we de eerste vluchten maken. De focus ligt op het kustgebied, maar ook het bergachtige achterland is een optie. Dit is soaren op stijgwinden met een hoofdletter S! Dus je moet wel enige berg ervaring hebben (minimaal  brevet 1) en een uitrusting waarbij je je veilig en comfortabel voelt op hoogte.

Meer informatie vind je in de Albanie 2017 folder!

Wil jij ook alvast de zomer proeven in Albanië, ga dan mee met Paraworks tijdens de Pinksteren!

reserveer nu

Belangrijkste informatie:

 

 • Kosten: € 490,00 (Incl. BTW). Inclusief 5 nachten verblijf, shuttlebus Tirana-Vlorë, begeleiding, gebruik mini-wings. Exclusief eten, heen- en terugreis, entreegelden (optionele) toeristische uitstapjes .
 • Contante bijdrage van € 150 voor de kosten voor lokaal transport.
 • Je boekt zelf je vlucht naar Tirana in Albanië: Heenreis vluchtnummer HV5741, vrijdag 2 juni, vertrek 06:00, aankomst 08:40. Terugreis vluchtnummer HV5742, woensdag 7 juni, vertrek 21:00, aankomst 23:50. Inclusief 20 kg ruimbagage zijn de tickets vanaf € 132,00.
 • Je beschikt over een eigen uitrusting geschikt voor berg/hoogte vluchten. In overleg kun je een uitrusting bij Paraworks huren. Kosten indicatie:€ 90,00 euro voor huur harnas inclusief reserve en € 165,00 euro voor huur scherm.
 • Een reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering die luchtsporten zoals paragliden en/of schermvliegen niet uitsluit is vereist. Denk ook aan een annuleringsverzekering.

DUNE DU PYLA – Zomer 2017

Opleidingsweken Duinsoaring & Groundhandling

Voor de zomer 2017 staat Dune du Pyla in Frankrijk weer op de agenda! Deze prachtige locatie aan de Atlantische kust van west Frankrijk is het mekka van de soar-gemeenschap.

Het duin van Dune du Pyla strekt zich over 500 meter uit van oost naar west en over drie kilometer van noord naar zuid. Momenteel steekt hij 107 meter boven de zeespiegel uit, ook al lijkt het erop dat hij in de loop der jaren lager wordt. De naam van de duin is afgeleid van het woord pilla dat stapel of hoop betekent in het Gascons. Oorspronkelijk, in de 15e eeuw, werd met 'Dune du Pyla' een zandbank bedoeld die iets ten noorden lag van het huidige duin.

Tijdens de Dune Adventure week krijg je intensieve groundhanlding- en soar-instructie. Elke dag spenderen we een aantal uren aan groundhandling technieken. Je krijgt de mogelijkheid om met diverse materiaal te oefen en te vliegen. Daarnaast is er de mogelijkheid om te tandemen. De Dune Adventure weken zijn geschikt voor ongebrevetteerde en gebrevetteerde piloten. Wil je echt vorderingen maken voor wat betreft schermbeheersing, starttechniek en soaren kom dan naar de grootste zandbak van Europa!

Dune du Pyla is in één dag goed aan te rijden. Vanuit Utrecht is het ruim 1.100 km over veelal zeer goed berijdbare autosnelwegen (tol-wegen) via Parijs en Bordeaux. In overleg kun je ook op Bordeaux vliegen, dan wordt je op het vliegveld opgehaald. Ook kun je carpoolen met mede reizigers, neem daarvoor ook even contact op

Er zijn meer dan voldoende campings dicht bij Dune du Pyla met de mogelijkheid om te kamperen of een chalet te huren. Pyla Camping en Camping Panorama du Pyla zijn ideaal gelegen ten opzicht van het duin. Wanneer je op een van deze twee campings verblijft kun je - zonder een stijl duin te hoeven beklimmen - op je gemak binnen 5 minuten naar de startplek lopen.

De Dune Adventure week loopt van maandag tot en met vrijdag. Op zondag voorafgaand aan de week organiseren we voor de deelnemers die er reeds zijn een briefing om 19:00 uur (exacte tijd en locatie zal later bekend worden gemaakt).

Het weersysteem in Dune du Pyla is zodanig dat er ’s middags bijna altijd een prettige wind waait vanuit zee. Vaak komt deze in de loop van de ochtend pas op gang. Normaliter betekend dat dat we rond 12:00 uur richting het duin gaan. Je kunt vaak tot ’s avonds laat vliegen en het komt regelmatig voor dat er prima soar condities zijn tot zonsondergang.

In onderling overleg met de deelnemers plannen we voldoende tijd in gedurende de week voor groundhandling instructie. Daarbij kunnen we rekening houden met het niveau van de deelnemers en specifieke wensen.

Paraworks stelt voor het groundhandlen en schermvliegen materiaal ter beschikking. Omdat de juiste keuze van het materiaal afhangt van de specifieke condities zullen we niet voor elke deelnemer individueel een eigen ‘set’ (harnas/scherm) ter beschikking stellen. Paraworks beschikt over een groot aantal (soar-) schermen in diverse maten (o.a. van U-Turn, Little Cloud en Swing) en diverse harnassen (o.a. van U-Turn, Gin en Kortel). Afhankelijk van het niveau van de deelnemer en de op dat moment heersende condities kan de deelnemer een scherm gebruiken.

Indien je eigen materiaal hebt dan adviseren we je dit mee te nemen. Door ook met je eigen materiaal te oefenen en te vliegen leer je deze ook beter te beheersen. Daarnaast neem je zelf een helm (EN 966 Luchtsporten gecertificeerd), handschoenen en, indien in je bezit, een portofoon mee.

 

reserveer nu

Belangrijkste informatie:

 

 • Kosten: € 499,00 (Incl. BTW). Paraworks verzorgt de organisatie, geeft groundhandling- en soar-instructie en stelt materiaal ter beschikking voor diverse soar weersomstandigheden.
 • Data Dune Adventure weken: Zie de pagina Paraworks Agenda
 • Routebeschrijving: Vanuit Utrecht is Dune du Pyla ruim 1.100 km en is goed te bereiden in één dag. Via Parijs, Tours en Bordeaux. In overleg kun je ook op Bordeaux vliegen, dan wordt je op het vliegveld opgehaald. Ook kun je carpoolen met mede reizigers, neem daarvoor ook even contact op met Paraworks.
 • Weekplanning: We verzamelen op de zondag voorafgaand aan de cursus week om 17:00 uur voor een briefing en kennismaking. Van maandag tot en met vrijdag zullen we op het duin aanwezig zijn.
 • Accomodatie/Camping: reis- en verblijf zijn voor eigen rekening van de deelnemer. We adviseren te overnachten op Pyla Camping of Camping Panorama du Pyla.
 • Alle reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

De agenda wordt regelmatig bijgewerkt - check geregeld de site en de nieuwsberichten.

>PARAWORKS.NL>ADVENTURE

Tel: +31(0)6 – 22 999 034

info@paraworks.nl

www.paraworks.nl

KvK: 63366169

BTW: NL855206263B01

Bank: NL48 INGB 0006 6104 82

GO TO MOBILE VERSION

GO TO DESKTOP VERSION

COPYRIGHT © 2014-2016 - PARAWORKS